Beroepsvereniging:

Om kwaliteit te waarborgen is Fit in evenwicht aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Dit heeft onder andere voor u als voordeel dat diverse zorgverzekeraars de kosten die u maakt voor een gewichtsconsulent, geheel of gedeeltelijk vergoeden. Daarnaast stelt de BGN als eis dat een gewichtsconsulent alleen aangesloten kan blijven bij de Beroepsvereniging wanneer zij voldoende nascholing volgt.


Waarom de BGN-gewichtsconsulent?

Iedere BGN-gewichtsconsulent:

  • is in het bezit van een geldig diploma gewichtsconsulent van één van de geaccrediteerde opleidingen;
  • volgt regelmatig bij- en nascholingen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vakgebied;
  • begeleidt cliënten volgens het BGN-behandelprotocol;
  • volgt bij een geschil de BGN-klachtenprocedure;
  • verkoopt géén maaltijdvervangers of afslankproducten.

De beroepsnaam gewichtsconsulent is niet beschermd. Dat betekent dat iedereen die dat wil, zich gewichtsconsulent mag noemen. De Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland biedt informatie waar u een erkend BGN-gewichtsconsulent kunt vinden.


Wat kunt u tijdens een bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent verwachten?

Bij het eerste bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent worden uw persoonsgegevens genoteerd en vraagt men naar uw persoonlijke omstandigheden. Uw lengte, gewicht, tailleomvang en lichaamsvetpercentage worden opgemeten. Uw gangbare voeding- en leefpatroon wordt besproken. Vaak vraagt de BGN-gewichtsconsulent u om gedurende enige dagen een voedingsdagboek bij te houden om inzicht te krijgen in uw voedingswijze.

Al uw gegevens worden door de BGN-gewichtsconsulent bijgehouden in een dossier. Uw gegevens worden nooit zonder overleg met u aan anderen verstrekt. Desgewenst kunt u te alle tijden uw eigen dossier inzien.
De BGN-gewichtsconsulent geeft u vervolgens voedings- en beweegadviezen, die u helpen een gezondere leefwijze en een gezonder lichaamsgewicht te bereiken. 

Daarbij leert u ook gezonde keuzes te maken in uw voeding door bijvoorbeeld het leren begrijpen van productinformatie op verpakkingen. U leert meer over de werking van de stofwisseling en hoe u uw lichaamsgewicht kunt reguleren door gezonde voeding en regelmatige beweging. U krijgt advies over (variatie)mogelijkheden voor ontbijt, lunch en diner en er wordt aandacht geschonken aan gezonde tussendoortjes. Er wordt kortom een gedegen en volledig voedingsadvies gegeven, met vele handvatten om zelfstandig de juiste keuzes te maken.

De BGN-gewichtsconsulent zal u motiveren en stimuleren om uw doel te bereiken.
Uw eigen inzet daarbij is natuurlijk ook van groot belang. Veel mensen vinden regelmatig bezoek aan de gewichtsconsulent daarbij de beste 'stok achter de deur'.


Individuele begeleiding of groepsbegeleiding?

De begeleiding geschiedt meestal individueel, maar veel BGN-gewichtsconsulenten geven daarnaast ook begeleiding in groepsverband. Aan beide soorten begeleiding zijn verschillende tarieven verbonden. De gewichtsconsulent uit uw regio kan u daar meer over vertellen.


Specialisatie begeleiden van kinderen

Naast het diploma 'Gewichtsconsulent' bestaat er de mogelijkheid om zich te specialiseren in het begeleiden van kinderen. Alleen leden die een specialisatie hebben op dit gebied, mogen binnen hun praktijk ook kinderen begeleiden naar een gezond gewicht. Aletta Tingen van fit in evenwicht heeft zich gespecialiseerd en is gediplomeerd in het begeleiden van kinderen met "overgewicht"
Kaart
Opbellen
E-mail
Info